Inburgeringsexamen of Staatsexamen NT2

Welke keuze u maakt, inburgeringscursus of staatsexamen NT2, is afhankelijk van uw opleiding en wensen. Het staatsexamen NT2 kan bijvoorbeeld een voorwaarde zijn als u een vervolgopleiding wilt volgen. 

Er zijn verschillende niveaus in het staatsexamen NT2, niveau B1 en niveau B2. Voor een MBO opleiding heeft u staatsexamen NT2 op B1 niveau nodig. Voor een HBO of WO opleiding heeft u minimaal staatsexamen NT2 op B2 niveau nodig.

Als u al weet welke opleiding u zou willen volgen is het raadzaam alvast bij deze organisatie te informeren wat de eisen zijn voor het starten met de desbetreffende opleiding. De voorwaarden kunnen namelijk bij elke organisatie verschillend zijn.

U hoeft het inburgeringsexamen niet te doen als u het staatsexamen behaald heeft, hiervan wordt u dan vrijgesteld. Omdat DUO maar 1 keer een lening verstrekt is het raadzaam goed over de keuze in opleiding na te denken en dit ook te bespreken tijdens het intakegesprek.

Heeft u alleen een diploma nodig voor naturalisatie, paspoort of verblijfsvergunning en is uw opleidingsniveau  lager of heeft u de Nederlandse taal niet echt nodig? Dan volstaat het volgen van de inburgeringscursus.